De juiste klikpedaal kiezen:

Met een klikpedaal op je fiets heb je veel meer controle over je fiets. Je kan tijdens het fietsen ook je pedaal omhoog trekken terwijl het andere been het pedaal naar beneden duwt, wat meer power oplevert.

De keuze welk soort kliksysteem:

Wil je er normaal op kunnen lopen? MTB systemen, zoals SPD (zonder SL) laten namelijk een redelijk normale loop toe. Maar weg kliksystemen accepteren alleen een schoen die bedoeld is om zo min mogelijk af te stappen, en zoveel mogelijk kracht over te kunnen brengen. Ik proberen alvast de verschillen tussen enkele wegpedaalsystemen uit te leggen.

Al waren er voor Look al heel veel soorten klikpedalen, Look was de eerste met een specifieke pedaal voor het wegwielrennen. Het is vandaag nog steeds een van de meest gebruikte kliksystemen. De grootste voordelen van de huidige Look Keo pedalen zijn het behoorlijk groot raakvlak, samen met een relatief kleine beweging nodig om in de pedal te klikkenen. Het grote oppervlakzorgt dat de kracht die je zet goed verdeeld wordt over je voet en het pedaalsysteem. Het gevolg = minder last van je voeten na een lange rit. Ook brengt het de kracht beter over naar je fiets; je wilt natuurlijk geen energie verliezen in je pedaal. De schoenplaatjes zijn er in 3 varianten. Rood heeft het meeste speling 9°en is het minst belastend voor je knieën. Zwart heeft helemaal geen speling en grijs 6°zit er

tussenin.

Het nadeel van deze plaatjes is dat ze nogal snel breken en erg glad zijn om op te lopen. Als je valt weet je zeker dat je één van je plaatjes moet vervangen. Het gladde hebben ze aangepakt met hun nieuwste Keo grip schoenplaatjes.

Shimano kon niet achterblijven en heeft de SPD-SL ontwikkeld. Het gebruikt dezelfde bevestiging op je schoen (3 boutjes) en lijken verder qua uiterlijk erg veel op Look Keo’s. Het verschil zit er vooral in dat de Shimano schoenplaatjes een gekleurde onderkant hebben waar je relatief makkelijk op loopt en onder het plastic laagje een sterker metalen frame heeft waardoor ze veel minder snel breken.

Wat betreft gewicht en prijs zijn de verschillende Shimano en Look systemen compleet vergelijkbaar.

Speedplay een compleet ander systeem maakt het bedrijf Speedplay. Zij draaien het eigenlijk om en hebben het plastic dat normaal op de schoen zit nu op het pedaal zitten. Het veersysteem dat vastklikt zit nu onder je schoen. Als gevolg hiervan kan het pedaal veel kleiner en 2-zijdig gemaakt worden. Doordat het pedaal rond is gemaakt draait hij uit zichzelf in de juiste positie en hoeft je voet geen in-klik-beweging te maken en kan je de voet er gewoon op rammen. Ideaal voor een snelle start.

Conclusie:

Wil je zo min mogelijk onderhoud aan je fiets? Ga voor Shimano SPD-SL. Heb je wat meer budget en vind je het niet erg om af en toe wat te smeren? Haal Speedplays! Dit is erg mooi spul en wellicht het beste dat je kunt krijgen. Wil je afwijkend doen? Dan is Time iClic jouw ding, zeker als je beginner bent. Het is relatief goedkoop en in en uitklikken gaat heel makkelijk!

Recente Posts
Archive

Contact

Re-Cycle

 

Bruulstraat 100 a

3360 Lovenjoel

0468 35 70 35

info@re-cycle.be

 

Openingsuren

Maandag:             13tot 20 u

Dinsdag:               10 tot 20u

Woensdag:           10 tot 20 u

Donderdag:          Gesloten

Vrijdag:                 10 tot 20 u

Zaterdag:             10 tot 17 u

Zondag:                10 tot 13 u

Tijdens winter:         tot 19 u

Nuttige Info: