Het belang van voeding en hydratatie als je fiets.


Of je nou beroepsrenner, een beginner, of een weekend-amateur bent die in regionale of zelfs in nationale wedstrijden koerst, er zijn twee factoren die voor ons allemaal hetzelfde zijn. Het maakt niet uit op welk niveau je je sport bedrijft.

Hydratatie en voeding zijn twee belangrijke elementen die ons allemaal verbinden. Er komt echt wat meer bij kijken dan alleen maar een bord spaghetti te eten voor de wedstrijd, om je sportprestaties te verbeteren.

Als ik fiets, dan ben constant in beweging, altijd met iets bezig, maar het is niet altijd hetzelfde wat ik aan het doen ben. Het is een rit met variatie, van vlot trappen naar klimmen en/ of sprinten maar nooit geleidelijk. De snelle en explosieve aard van fietsen kan overvloeien in een langdurige en gracieuze klim, wat betekent dat je lichaam zich aan moet passen van een ontspannen rit, naar een klim waarbij je uithoudingsvermogen nodig hebt.

Voorbereiden voor dit soort ritten is moeilijk en je hebt een professionele aanpak nodig. Zelfs als je alleen maar in het weekend fietst, of als je af en toe een wedstrijdje of toertocht mee doet moet je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent, gezien vanuit het voedingsstandpunt.

Elke dag de schijf van vijf is goed genoeg, toch?

Er komt heel wat meer kijken bij sportvoeding dan alleen maar elke dag je vijf porties fruit en groenten eten. Er is natuurlijk een basis van waarheid in de schijf van vijf, maar je hebt bijvoorbeeld ‘goed’ en ‘slecht’ fruit. Er is veel verschil in wat en wanneer je eet.

Wat je eet vóór de wedstrijd

De maaltijd voor de wedstrijd is meestal rijk aan koolhydraten en bevat relatief weinig proteïne. Dat is belangrijk. Je wilt geen maaltijd hebben met een hoog proteïnegehalte net voordat je fietst. Daar word je traag van. De koolhydraten geven je energie.

Op de dag van de wedstrijd, toertocht wil ik gemakkelijk verteerbaar voedsel eten om te voorkomen dat ik er last van heb tijdens het fietsen.

Voor de wedstrijd begint, eet ik vaak nog een banaan en drink ik voldoende water, maar niet teveel zodat ik tijdens de wedstrijd geen last krijg van een volle blaas, waardoor ik me niet kan concentreren en optimaal kan presteren.

Het is ook zeer belangrijk om te eten en te drinken tijdens de wedstrijd.

Voeding is iets waar je altijd bij stil moet staan, zelfs als je aan het fietsen bent.

Je lichaam verbruikt namelijk heel wat voedingsstoffen tijdens een duurinspanning.

Deze moet je da nook zowel voor, tijdens als na de inspanning aanvullen.

Ik neem graag een drinkfles met een sportdrank mee. In de zomer misschien wat meer. Dat wil niet zeggen dat ik dat helemaal opdrink, maar ik weet graag zeker dat ik genoeg zal hebben. Genoeg drinken kan vroegtijdige krampen voorkomen. Bananen zijn ook een belangrijk onderdeel van mijn voedselplan. Het hoge kaliumgehalte in bananen (ook in watermeloen) helpt ook om die vervelende krampen te voorkomen waar je mee te maken krijgt in de uren die een fietswedstrijd kan duren.

Proteïne na de wedstrijd

Ik ben geen expert, maar het werkt voor mij

Ik heb geen opleiding gevolgd in voedingsleer, maar ik ben gek op sporten. Ik ben geen hoogbetaalde atleet, maar ik sla geen slecht figuur op de fiets.

Experimenteer met wat je eet en drinkt en kijk wat het beste voor jou werkt. Maar denk er wel aan dat er meer bij komt kijken om goed te kunnen fietsen dan alleen maar de trappers hard laten draaien. Het is waardevol om je lichaam te (leren) kennen en ervoor te zorgen dat het goede brandstof heeft voor het werk dat je ervan verwacht. Dan ben je altijd goed voorbereid voor de volledige rit tot en met de aankomst.

Zo zorg je ervoor dat je altijd op je best fietst

Te weinig uithoudingsvermogen kan zorgen voor nogal vervelende problemen. Na een fietstocht kan je zo vermoeid en buiten adem zijn, dat je amper meer rechtop kunt staan. En weer lukte het niet, hoe vaak je ook al geoefend hebt.

Je moet beschikken over een goede conditie en veel uithoudingsvermogen. Het lukt je niet om op je best te fietsen als je niet in topconditie bent.

Een gebrek aan uithoudingsvermogen, komt bij veel sporters voor. Ook bij professionele renners.

De 5 tips in dit artikel helpen je om helemaal dit te worden, zodat je ook de moeilijkste en veeleisende kol kunt doen.

Eet goed

Dit lijkt vanzelfsprekend, iedereen weet wel dat je goed en gezond moet eten voor meer uithoudingsvermogen en voor een goede conditie. Maar wist jij dat wat jij eet, invloed heeft op je uithoudingsvermogen?

Gezond eten en vaker kleinere porties op een dag eten, helpt je om de hele dag om veel energie te houden. Ook is er voedsel dat helpt om je uithoudingsvermogen te vergroten. Probeer daarom het volgende voedsel in je eetpatroon op te nemen:

  • Havermout; dit bevat koolhydraten die ervoor zorgen dat het langzaam in je lichaam afbreekt, waardoor er steeds weer energie wordt afgegeven

  • Bonen; het ijzer en mineralen in de bonen zorgen ervoor dat er zuurstof naar je spieren gaat, voor een optimaal resultaat combineer je dit met iets dat veel koolhydraten bevat

  • Bananen; deze kun je het beste een paar uur voor je gaat fietsen, eten

  • Bladgroente; dit verteert langzaam en het helpt om je bloedsuikerwaardes te reguleren en je energie te behouden

  • Rode druiven; geeft je een boost door zijn rijkdom aan energie vermengd met resveratrol

Magere dierlijke proteïnen zoals vis en kip, kunnen je uithoudingsvermogen ook helpen vergroten, net als graansoorten en quinoa.

Ten slotte rode biet is medisch bewezen als sportprestatie bevorderlijk.

Drink veel water

Ook dit lijkt weer een open deur, maar veel water drinken helpt om vermoeidheid tegen te gaan. Spieren die onvoldoende water krijgen, werken minder goed.

Houdt daarom altijd een fles water binnen handbereik als je aan het oefenen bent. Vermijd het drinken van teveel cafeïne houdende en alcoholische dranken, die drogen je juist uit waardoor je uithoudingsvermogen afneemt.

Ademhaling tijdens het fietsen,

Je spieren hebben veel zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren, train daarom je ademhaling als je fietst.

Buiten adem raken is heel gewoon, zeker als je een beginnende fietser bent. Met een paar aanpassingen in je gewoontes, en voldoende doorzettingsvermogen ontwikkel je een sterke conditie zodat je altijd topfit bent en een goede prestatie kunt leveren.

Recente Posts
Archive

Contact

Re-Cycle

 

Bruulstraat 100 a

3360 Lovenjoel

0468 35 70 35

info@re-cycle.be

 

Openingsuren

Maandag:             13tot 20 u

Dinsdag:               10 tot 20u

Woensdag:           10 tot 20 u

Donderdag:          Gesloten

Vrijdag:                 10 tot 20 u

Zaterdag:             10 tot 17 u

Zondag:                10 tot 13 u

Tijdens winter:         tot 19 u

Nuttige Info: